VRV rendszer, VRF rendszer

VRV, VRF angol rövidítés (Variable Refrigerant Volume), váltakozó hűtőközeg áramlást jelent. Az inverteres multi klíma rendszerekhez hasonlítható, gazdaságos megoldás. A nagyobb VRV kültéri egység variálható teljesítményében és több kültéri egységgel is összekapcsolható. Egyes VRV klíma rendszer típusoknál akár 64 beltéri egység is tartozhat egyetlen VRV klíma kültéri egységhez.

Amiért érdemes VRV szerelés mellett döntenie:

 • Tervezése egyszerű és gyors, a munkát tervezői szoftverek segítik.
 • Egyszerűen és gyorsan, kevés szerelvénnyel kiépíthető.
 • VRV,VRF rendszer gazdaságos jó hatásfokú megoldás, jó COP értékkel, ezáltal mérsékeltebb az üzemeltetési költség.
 • Komplett és épületüzemeltetési rendszerek része is lehet.
 • Környezetbarát, R-410A, R-32 hűtőközegek.
 • Többféle központi vezérelhetőség biztosítható.
 • VRV,VRF rendszer működése közben a hűtés, fűtés egyaránt megvalósul. 2-3 csöves kialakítással kerülnek piacra. A kétcsöves hűtésről való átállás után fűt, a három csöves egy időben tud hűteni és fűteni is, ami energiamegtakarítással jár.
 • VRV, VRF rendszer szerelése csökkenti a kivitelezési költséget, mégis nagyon jó hatásfokkal üzemel.
 • VRV, VRF rendszer karbantartása alacsonyabb költséggel bír a kazános fűtési rendszerrel szemben.
 • Gyorsan, csupán gombnyomásra történik a hűtés-fűtés átállás a vizes rendszerekkel szemben.
 • A fajlagos mérete kicsi, a VRV,VRF rendszer méretezése egyszerű, mert később bővíthető.
 • Komplex megoldás, mert légkezelő berendezés kapcsolható hozzá.
 • Csupán egyetlen készülék helyettesítheti a gáz- és fűtéshálózatot a hűtési funkció mellett. Nem kell téliesíteni, fagyálló folyadékkal feltölteni. Sőt, ha légkezelő berendezésekhez illesztik, már a párásítás is megoldódik.
 • Zajszintje alacsony.

Amennyiben hosszú távú megoldást kíván, felújít vagy építkezik, a VRV, VRF rendszer szerelése az egyik legjobb megoldás.

A VRV klíma természetesen több beltéri egységgel is kialakítható külön körökkel, vezérlési egységekkel az épületkomplexumok számára ez is tökéletes megoldást jelenthet. VRV,VFR rendszer szerelése esetén nem okoznak problémát a hosszú csőszakaszok sem, ez akár 1000 méterre is nyúlhat, és az egységek közötti magasság a 100 métert is elérheti.

Infra, vagy vezetékes távirányítóval, központi vezérlő egységről, internetről, számítógépről vezérelhetőek. A beltéri egységek tetszetősek, modern designt képviselnek, kialakításukban viszont különböznek: oldalfali, álmennyezeti kazettás, légcsatornás parapet VRV klíma. Az álmennyezeti kazettás 1, 2 és 4 irányú kifújással is beszerezhető. VRV,VRF klíma szerelhető alacsony- , közepes- és magas nyomású légcsatornás típussal, a mennyezetre szerelhető légcsatornás egységek közvetlen befújással látják el a helyiségeket.

VRV, VRF rendszer működése

Lássuk csak, hogyan is épül fel egy VRV,VRF rendszer. A következő módon: kiválasztják a célnak megfelelő nagy teljesítményű VRV,VRF klíma kültéri egységet. Szükség lesz egy váltakozó fordulatszámú, változó teljesítményű kompresszorra és gerincvezetékes csőrendszer kialakítására. Válasszuk ki a szükséges mennyiségű elektronikus adagolószeleppel felszerelt beltéri egységet és kössük össze a kültéri egységgel és a csőhálózattal. Már csak megfelelő elektronikára lesz szükség, ami működteti és kész is van.

Daikin VRV rendszer 

A Daikin, mint a világ legnagyobb klímatechnikai cége több mint 30 évvel ezelőtt találta fel a VRV technológiát. Azóta ebben világszinten is piacvezető, Európai részesedése a VRV/VRF  piacon 53%, a maradék 47%-on osztozik még KB 14 gyártó.

A VRV rendszer egy direkt elpárologtatású rendszer, melyet elsősorban hotelek, irodaházak, bankok, nagyobb üzletek klimatizálására fejlesztettek ki.

Az alábbi leírás röviden összefoglalja legújabb generációs Daikin VRV IV-es rendszer egyedi tulajdonságait.

A kültéri egység -20°C külső hőmérsékletig hőszivattyús, kizárólag inverteres kompresszorokkal rendelkezik, 12-150 kW közötti hűtési tartománnyal (kültéri egységek kombinációjától függően), 6 pólusú inverteres ventilátorokkal, fokozatmentes teljesítményszabályozással. A vezérlő panelek hűtése nem léghűtéssel, hanem a sokkal hatékonyabb és megbízhatóbb hűtőközeg hűtéssel történik. Minden kültéri egység rendelkezik 78 Pa külső statikus nyomású ventilátorral, mely lehetővé teszi, hogy épületen belül helyezzük el a kültéri egységeket. A rendszer R410a környezetbarát hűtőközeggel dolgozik, 3 lépcsős éjszakai csendesíthető üzemmóddal rendelkezik, ezáltal az akár 50 KW-os névleges hűtési teljesítményű kültéri egység 45 dB(A) hangnyomás szinten üzemelhet (1 m-re a kültéri egységtől). Működési tartomány: hűtésben: 5oC–tól 43oC-ig, fűtésben 20oC–tól 15,5oC-ig. Alternatív fűtés nélkül is alkalmazható. Egyedülálló módon a VRV piacon, ún. 3 soros, 4 oldalú hőcserélő van a kültéri egységekben, ez akár 235 m2 hőcserélő felület (kültéri egységtől függően) is hozzájárul a kimagasló hatékonysághoz.